Mekke’nin Fethinin En Önemli ve En Büyük Faydalarından bazıları
1- Allah kullarını acele ettirmez ve bakın Peygamberimizin tüm risalet hayatının 23 yılından 21 yılı geçmesine rağmen Mekke’de hala Allah’a değil putlara ibadet ediliyordu.
2- Değişim gelir, zafer gelir ve Müslümanların hesaba katmadığı yerden güç gelir; çok garip bir şey oldu: müşrik bir kabile başka bir müşrik kabileye baskın yaptı ve Mekke’nin fethi müminler için kolaylaşıp gerçekleşti.
3- Zafer sadece Müslümanların beklemediği yerden gelmez, aynı zamanda nefret ettikleri yerden de gelir. Bu çok gariptir, ancak bu durum o kadar sık görülür ki, zafer ve güçlenme vesilelerinden, sünnetlerinden biri haline gelmiştir.
4- Bu sünnetin çok açık bir hedefi vardır ve oda şudur:
Yüce Allah bizim zaferimizden gururlanmamızı istemez, zaferin bizim iyi yönetimimiz, planımızın doğruluğu, performansımızın ustalığı, aklımızın keskinliği ve eylemimizin hızı sayesinde geldiğini düşünmemizi istemez, böylece bizi hezimete uğratanın Yüce Allah olduğunu unutmayalım, bu yüzden zafer hesap etmediğimiz yerden ve hatta nefret ettiğimiz yerden gelir; herkesin galip gelenin Yüce Allah olduğunu ve zaferin bizim çizdiğim planın aksi bir yoldan ve umduğumuz yolun tersi bir yönden geldiğini kabul etmemizi sağlar.
5- Bu demek değildir ki hiç plan yapmayalım, aksine plan yapmaz ve gayret etmezsek zafer hiç gelmez, zafere ulaşmak için bin tane ciddi plan yapmalıyız; çünkü zafer (1001) numaralı planla gelecektir, yani: zafer bizim planlamadığınız, hesaplamadığımız plan ve hesapla gelecektir.
6- Bu bin plan, sebeplere sarıldığımızı ispat etmek ve âlemlerin Rabbinin rızasına layık olmak ve böylece Yüce Allah’ın zaferini hak etmek için gereklidir; ancak zafer, hesap etmediğiniz planla gelir; böylece sonunda Yüce Allah’ın hakkını verebiliriz.
7- Bir İslam devleti için hazırlık dönemi çok uzundur; bir İslam devleti kurmak için uzun bir hazırlık dönemine ihtiyacımız var; ancak bu devletin güçlenme süresi ise çok kısa olur.
İslam tarihinde olduğu gibi Mekke’nin fethi ve güçlenmesi için hazırlık tam 21 yıl sürdü; çünkü ilk görev Hicret’ten on üç yıl önce Ramazan ayında, fetih ise Hicret’ten sekiz yıl sonra Ramazan ayında oldu.
Mekke’nin fethinden Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in vefatına kadar olan süre iki buçuk yıldır, çünkü Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in vefatından sonra dinden dönenler oldu ve temkin sona erdi.
8- Hazırlık dönemi çok uzun sürerken güçlendirme dönemi neden kısa sürüyor?
Bunun iki ana sebebi vardır:
Birinci neden: Güçlendirmeden sonra dünya Müslümanlara açıldı, ekonomik durum iyi ve sosyal koşullar da iyileşiyor, bu nedenle tüm dünya Müslümanlara açılıyor ve güçlendirme döneminde para ve güç üzerinde çekişme ve çatışma meydana geliyor.
İkinci sebep: Çok sayıda insan İslam’a ilkelerinden dolayı değil, gücünden dolayı girecektir.
Güçlenme zamanında insanlar devleti güçlü ve toprakta güçlenmiş görüyorlar, bu yüzden herkes bu devlete katılıyor, İslami ilkelere ikna olmuş veya olmamış, bu o zamanda insanları ilgilendiren bir konu değil ve Müslümanların sayısı çok büyük miktarlarda artıyor ve bu artan sayılar ilkler gibi eğitime tabi tutulmamış, ancak çok az miktarda eğitim almış ve ilk krizde tüm bu insanlar yok oluyor ve güçlenme ortadan kalkıyor.
05.04.2024 Mekke-i Mükerreme
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
من أعظم فوائد فتح مكة:
1- أن الله لا يعجل بعجلة عباده، وانظروا مرت (21) سنة من أصل (23) سنة من عمر البعثة بكاملها واللات والعزى ومناة وهبل تعبد من دون الله عز وجل في داخل مكة المكرمة.
2- يأتي التغيير ويأتي النصر ويأتي التمكين من حيث لا يحتسب المسلمون؛ فقد حصل شيء غريب جداً وهو أن قبيلة مشركة أغارت على قبيلة مشركة أخرى فتم الفتح للمؤمنين.
3- لا يأتي النصر فقط من حيث لا يتوقع المسلمون، بل يأتي من حيث يكرهون. وهذا غريب جداً، لكنه متكرر حتى صار سنة من سنن النصر والتمكين.
4- لهذه السنة هدف واضح جداً، وهذا الهدف هو أن الله عز وجل لا يريد لنا أن نُفتن بنصرنا، ولا يريد لنا أن نعتقد أن النصر إنما جاء لحسن تدبيرنا، ولدقة خطتنا، ولبراعة أدائنا، ولذكاء عقولنا، ولسرعة تصرفنا، وحتى لا ننسى أن الذي نصرنا هو الله القوي سبحانه وتعالى، لذلك يأتي النصر من حيث لا نحتسب، بل ومن حيث نكره؛ ليعترف الجميع أن الناصر هو الله عز وجل، ويأتي النصر من طريق عكس التخطيط الذي رسمت، ومن طريق عكس الطريق الذي رجوت.
5-وهذا ليس معناه أننا لا نخطط أبداً، بل على العكس إذا لم تخطط وتجتهد لا يأتي النصر مطلقاً، لا بد أن تضع ألف خطة جادة لتحقيق النصر؛ لأن النصر سيأتي بالخطة رقم (1001)، أي: يأتي النصر بالخطة التي لم تخططها.
6- فالألف خطة هذه مطلوبة لإثبات أنك قد أخذت بالأسباب، ولتكون مستحقاً لرضا رب العالمين سبحانه وتعالى، ومن ثم تستحق نصر الله عز وجل، لكن النصر يأتي بالخطة التي لم تحسب لها حساباً؛ لكي تعود بالفضل في النهاية لله عز وجل.
7-فترة الإعداد طويلة جداً للدولة الإسلامية؛ لأجل أن نقيم دولة إسلامية نحتاج إلى فترة إعداد طويلة، لكن فترة التمكين لهذه الدولة قصيرة جداً.
فقد كان الإعداد لفتح مكة والتمكين كما في السيرة مدة (21) سنة كاملة، فأول البعثة كان في رمضان قبل الهجرة بثلاث عشرة سنة، والفتح كان في رمضان بعد الهجرة بثمان سنين.
وفترة التمكين سنتان ونصف، من فتح مكة إلى وفاة الرسول صلى الله عليه وسلم؛ لأن بعد وفاة الرسول عليه الصلاة والسلام حدثت الردة، وانتهى التمكين.
8- لماذا تستمر فترة التمكين لمدة قصيرة بينما يكون الإعداد طويلاً جداً؟
هذا من أجل سببين رئيسيين:
السبب الأول: هو انفتاح الدنيا على المسلمين بعد التمكين، الوضع الاقتصادي جيد، والأوضاع الاجتماعية كذلك تتحسن، فالدنيا كلها تنفتح على المسلمين فتحدث الفتنة، ويحدث التصارع في زمن التمكين على المال والسلطان.
السبب الثاني: عدد هائل من البشر سيدخل الإسلام لقوته لا اقتناعاً بمبادئه.
في زمن التمكين يرى الناس الدولة قوية وممكنة في الأرض، فينضم الجميع إلى هذه الدولة، المقتنع وغير المقتنع بالمبادئ الإسلامية، هذه ليست قضية تشغل الناس في ذلك الوقت، وتتزايد أعداد المسلمين بكميات كبيرة جداً، وهذه الأعداد المتزايدة لم تخضع للتربية كما خضع لها الأولون، وإنما أخذت قسطاً يسيراً جداً من التربية، وعند أول أزمة من الأزمات يسقط هؤلاء جميعاً فيختفي التمكين.