KUR’ANI EZBERLEMEK Mİ YAŞAMAK MI?
Sayın Hocam,
Hep merak ederim; kusura bakmayın ama, Kur’an’ı Kerimi ezberlemek mi yoksa O’nu anlayıp yaşamak mı gerek?Ezberleme gereği ve ihtiyacı Peygamberimiz döneminde elbette çok önemliydi, ama bu çağda gerekli mi? Bu konuda İlahi bir emir yada hadis var mı?
Dost selâmlarımla…
Em. Albay Hüseyin Akkaya
Albayım,
Bu vesile ile, Kur’an’ı Kerimi ezberlemenin ana maksatlarından bazılarını hatırlatmış olayım:
1- Kur’anı Kerim, Hayatımızı bütün yönleri ile tanzim etmek üzere gönderilmiş ilahi bir nizamın kitabıdır. Onu ezberlemekten maksat hayatımızı onun koyduğu ilkele ve prensiplere göre yaşayıp yaşatmaktır.
2- İlk nazil olduğu günden beri hiç bir harf ve noktası bile değiştirilmeden muhafaza edilebilmesi Onu ezberleyen hafızlar sayesinde mümkün olmuştur.
Dünyada her hangi bir ülkede, hafızların tamamı öldürülse, Kur’anı Kerim’ler de yakılsa bile bütün dünyadaki müslümanlar aynı dil, aynı lafız ve aynı okuyuş tarzı ile Kur’anı okuyup ezberledikleri için hiç bir sıkıntı oluşmaz; hiç bir değişiklik ve tahrife yol açılmış olmaz. Bundan dolayı Kur’an’ı Kerimi anlamak için meal ve tercümesi yapılması mümkün ve gerekli olsa bile, ibadetlerde Arapça okunması şarttır. Aksi halde değişiklik ve tahrif yolu açılmış; ihtilafların zuhuru da kaçınılmaz hale gelmiş olur.
Konu uzun ve ayrıntıları bilmeyi gerektiren bir konu. Ama mesaj kapsamını dikkate alarak şu kadarını ifade edeyim. Kur’an’ı Kerimi ezberlemek, anlamak ve yaşamak niyeti ile olursa değerlidir. Anlamasam da olur diyerek ezberleyen hiç kimseyi bulamazsınız.
Ezberleyen kişi, tamamını, teknik bilgiler ihtiva eden ve ilim gerektiren bölümlerini anlamasa bile bir çok bölümünü anlar.
Hafızların Kur’an’ı Kerimi hiç anlamadığını zannedenler yanılıyorlar.
Selam ve dualarımı bildiriyorum.
03/10/2023 OF
Ahmet Ziya İbrahimoğlu
Konu İle İlgili Ayet ve Hadisler:
Kur’anı Ezberlemenin ve Onunla Amel Etmenin Faziletleri:
Hocam,
Gönderdiğiniz mesajları okudum. Hiçbir âyette ezberlemekten bahsedilmiyor. Kur’an -ı Kerim yüce Allah’ın, peygamberimiz vasıtasıyla bize dünya ve ahiret âlemi ile ilgili gönderdiği bir mesajdır. İnanmak ve âmel etmek kul olarak kâfidir. Bence O’nu hıfzetmek, anlamak, ezberlemek olmasa gerek. Yaşamak için anlamak ve verilen ölçüler içinde hareket etmek çok daha önem arzeder ..
Ben öyle düşünüyorum…
Em. Albay Hüseyin Akkaya
Albayım,
Kur’anı Ezberlemek herkes için, Farz, Vacib veya Sünnet olan bir görev değildir.
Her Müslüman için, Namaz kılacak kadar süre ve ayet ezberlemek yeterlidir. Ancak tamamını ezberleyenlere dünya ve ahiret mükâfatlarından, ayrıcalıklarından bahseden onlarca sahih Hadis vardır; Kur’anı Kerim’de de işaretler vardır.
Kur’anı Ezberlemek isteyenlerin çoğu dini hizmetleri yürütmek isteyenler olduğu gibi, Kur’anın bir ilim kaynağı olduğunu bilenler de ilmini artırmak ve pratik hale getirmek için de ezberlerler.
Türkçe kaynaklarda olan bilgiler Arapça kaynaklara kıyasla 1/3 bile değildir. Latin harflerine geçişimiz bizi Kur’an ve Kur’an Kültüründen uzaklaştırdığı gibi tercümeye de mahkum kılmıştır. Oysa tercümeler, bazen muhtemel manalardan birini önümüze koyar ve ufkumuzu daraltır. Sadece meal okuyanı da yanıltabilir. Kur’anı Kerim’in din ile ilgili ayetleri 1/3 ü geçmez; kalan ayetleri hayatın bütün alanlarına şamil bilgiler ihtiva etmektedir. Kur’an’ı Kerim ferdin hayatını düzenlediği gibi toplum, siyaset ve ilim alanını da düzenler; fizikçi, kimyacı, matematikçi, tarihçi, vb ilimlerle uğraşanlar Kur’andan müstağni değillerdir. Batılı ilim adamlarının önemli bir kısmı bunu idrak ettiği halde, bizim Cumhuriyet dönemi aydınlarımız bunu yeteri kadar idrak edememiş; Kur’anı Kerimi sadece bir din kitabı olarak algılamışlardır. Hatta sadece müslümanlara hitap ettiğini zannetmiş, cihanşümül bir kitap olduğunu öğrenme fırsatı bulamamışlardır. Sizi yanılgıya sevkeden de bu anlayıştır muhterem albayım.
Bu algıyı değiştirmek için deniz araştırmaları ile ünlü Faransız Kaptan Cousteau’yu, Amerikalı matematikçi Prof.Dr.Jeffrey Lang, Teoloji ve Felsefeci Prof. Dr.Gerald F. Derks gibi ilim adamlarını okumak ve dinlemek gerekir. Bu isimleri tahdit için değil, temsil için zikrettim.
Ramazanda, teravih namazı kısa sürelerle kılınabildiği gibi, her rekatta bir sayfa okuyarak, hatimle de kılınabilir. Yani 30 günde, Ramazan ayı boyunca, Kur’anı Kerim baştan sona kadar okunmuş olur. İmtihanlarda yüz üzerinden 50 alan da sınıfı geçer, yüz alan da, normal ve değerli olan herkesin yüz almak hedefi ile hareket etmesidir.
Cennetin de dereceleri vardır. En alt dereceye razı olan ile en üst dereceyi isteyen bir olabilir mi? İdraklerimiz ve Ufkumuzun bilgimizle sınırlı olduğunu, yeterli bilgi olmadan doğru yorum yapma imkanımız da olamayacağını hatırlatmakla notumu bitirmiş olayım.
Selam ve dualarımı arzediyorum.
03/10/2023 OF
Ahmet Ziya İbrahimoğlu
Hocam sağolun..
Benim kasteddiğim “salt hafızlık” meselesidir.. Günümüzde, islâmı iyi anlamak ve anlatmak, genç nesli akıl ve bilimin ışığında âyetlerle buluşturmak, çok daha fazla önem arzetmektedir diye düşünüyorum… Selâm, sevgi ve saygılarımla…
Em. Albay Hüseyin Akkaya
Albayım,
Ruhsat alanlarında farklı düşünceler, farklı uygulamalar farklı tercihler olabilir. Zorlama, dayatma ve baskı olamaz; olmamalı. Allah’a emanet olunuz.
Hocam sağolun…
Sizlerde Allah’a emanet olunuz…
H.Akkaya