Nail Al-Bergûsi Sürgün Hayatını Anlattı ..
Nail Al-Bergûsi Mısır’daki Sürgün Hayatını Anlattı
Sürgüne gönderilen eski mahkûm Nâil el-Bergûsî, Radyo A’lem’e konuştu:
• Sürgüne gönderilen esirler istikrarsız şartlarda yaşıyor.
• Bazı esirler Malezya, Türkiye ve Katar’a yerleşti; bazıları ise gönderilmek istedikleri ülkenin onayını bekliyor.
• “Sürgünün acısı da tıpkı hapis gibi.”
• Filistinli sürgün esirleri kabul etmeleri yönündeki taleplere karşı Arap ülkelerine Amerikan baskısı var.
• “Tüm Mısır halkı benim ailemdir.”
• Geniş bir alanı olan otelde yaşıyoruz; dışarı çıkmak isteyenler izinle çıkabiliyor.
• Otelden çıkmamıza izin veriliyor; bazen güvenlik eşliğinde oluyor bu.
• “Esirler meselesini takip eden tek grup HÂMÂS.”
• Filistin Yönetimi’nden bazı geçici ziyaretler oldu; Ramazan’da belirli bir fraksiyona ait esirler misafir edildi, diğerleri dışlandı. Bu kabul edilemez.
• Ailemle sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyorum.
• Seyahat etmem yasaklandı.
• Gelecek planım, Filistin davası çerçevesinde esaret deneyimimi yazmak.
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
21.04.2025 Üsküdar
Dünyanın En Kıdemli Esiri: 👇
Gazze / Muhammed Macid – Anadolu Ajansı
İsrail zindanlarında geçen 40 yılı aşkın sürenin ardından, Filistinli esirlerin en kıdemlisi Nâil el-Bergûsî (67 yaşında), azim ve direnişle dolu yılların yükünü omuzlayarak nihayet özgürlüğe kavuştu.
6 Şubat Perşembe günü sabaha karşı, İsrail, “Hamas” ile Tel Aviv arasında varılan ateşkes anlaşmasının ilk aşamasına ait yedinci ve son grup kapsamında, serbest bırakılan yüzlerce Filistinli esir arasında Nâil el-Bergûsî’yi de tahliye etti.
El-Bergûsî, İsrail hapishanelerinde geçirdiği toplam 44 yılı aşkın sürede birçok cezaevi arasında dolaştırıldı. O, Filistinli tutsaklar hareketinin en önde gelen sembollerinden biri kabul edilir.
Onun serbest bırakılması, Filistin direniş tarihinin önemli dönemeçlerinden biri olarak addedilmektedir. Zira, İsrail’in kendisine uyguladığı tekrar tekrar cezalandırmalara rağmen iradesi kırılmamış, sabrın ve direnişin timsali olmuştur.
Nâil el-Bergûsî kimdir?
23 Ekim 1957 tarihinde, işgal altındaki Batı Şeria’nın ortasında yer alan Ramallah’ın kuzeyindeki Kuber kasabasında doğdu.
İlk kez 1978 yılında tutuklandı ve silahlı operasyonlar gerçekleştirmek, İsrail işgaline karşı faaliyet göstermek amacıyla hücreler kurmak ve “El Fetih” hareketine mensup olmak suçlamalarıyla ömür boyu hapse ve ek olarak 18 yıl mahkûmiyete çarptırıldı.
18 Ekim 2011 tarihinde, “Vefa el-Ahrar” (Şalit) takası kapsamında yüzlerce esirle birlikte serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra, yine eski bir kadın mahkûm olan Emân Nâfi‘ ile evlendi.
Ancak bu sevinç uzun sürmedi. 18 Haziran 2014’te İsrail, onu yeniden tutukladı ve 30 ay hapis cezasına çarptırdı.
Ceza süresi sona erdikten sonra, İsrail daha önceki ömür boyu ve 18 yıl olan hükmünü tekrar yürürlüğe koydu. Gerekçe olarak “gizli bir dosyanın” varlığını öne sürdü. Bu durum, “Vefa el-Ahrar” anlaşmasıyla serbest bırakılan onlarca esirin başına geldi.
Acı Dolu Dönüm Noktaları
2021 yılında, Nâil el-Bergûsî yol arkadaşı ve kardeşi Ömer el-Bergûsî’yi (Ebu Âsıf) kaybetti. İsrail, onunla vedalaşmasına izin vermediği gibi, daha önce anne ve babasını da son kez görmesini engellemişti.
Filistinli Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu’nun (resmî) aktardığına göre el-Bergûsî, “eşine az rastlanır düzeyde işkence, kötü muamele, tecrit, hak gasbı ve saldırılara” maruz kaldı.
El-Bergûsî, dünyada en uzun süre hapis yatan siyasal tutuklu olması sebebiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. İsrail hapishanelerinde geçen yıllar, dünya tarihinin şahit olduğu en uzun esaret süresidir.
Tel Aviv’e göre, Gazze Şeridi’nde 59 İsrailli esir bulunurken, İsrail cezaevlerinde hâlen 10 binden fazla Filistinli mahkûm tutulmakta. Bu esirler, işkence, aç bırakma ve tıbbi ihmalle karşı karşıya; bu ihmaller birçok kişinin hayatına mal olmuştur. Bu durum, hem Filistinli hem de İsrailli insan hakları raporlarına yansımıştır.
Zindanlardan Gelen Mesajlar
Yıllar süren esaretinde el-Bergûsî birçok mesaj kaleme aldı. Bunlardan bazıları şunlardı:
“İşgalin insanlığımızı yok etme çabaları, ancak bizi daha da insan yapar.”
ve
“Eğer gerçekten özgür bir dünya olsaydı, bugün hâlâ esaret altında olmazdım.”
Perşembe günü, İsrail 50’si müebbet, 60’ı yüksek ceza almış, 47’si daha önce serbest bırakılıp yeniden tutuklanan “Vefa el-Ahrar” esiri ve Gazze’deki soykırım saldırısı sırasında tutuklanan 445 kişi olmak üzere yüzlerce Filistinli esiri serbest bıraktı.
Serbest bırakılan esirlerin sağlık durumunun son derece kötü olduğu, bedenlerinin çeşitli yerlerinde işkence izleri ve kırıklar bulunduğu, ayrıca ciddi tıbbi ihmal yaşadıkları gözlemlendi.
İsrail, el-Bergûsî’yi başka bazı esirlerle birlikte Mısır’a sürgün etti. Eşinin onu karşılamak üzere seyahat etmesini de yasakladı. Aynı uygulama, diğer esir aileleri için de geçerliydi.
Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda ve Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğiyle, 19 Ocak’ta Gazze’de ateşkes ve esir değişimi anlaşması yürürlüğe girdi.
Anlaşma, her biri 42 gün sürecek üç aşamadan oluşmakta; her aşamanın sonunda bir sonraki için müzakerelerin başlatılması şart koşulmaktadır. İlk aşama bu cumartesi sona eriyor; ikinci aşamanın müzakereleri 3 Şubat’ta başlamalıydı.
Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ikinci aşama müzakerelerinin başlamasını engelliyor ve çeşitli gerekçelerle ilk aşamanın uzatılmasını tercih ediyor. Bu gerekçelerin başında ikinci aşamada Gazze’deki soykırımın sona erdirilmesi ve İsrail ordusunun tamamen geri çekilmesi şartının bulunması yer alıyor.
ABD’nin desteğiyle, 7 Ekim 2023 ile 19 Ocak 2025 tarihleri arasında, İsrail Gazze’de bir soykırım gerçekleştirdi. Bu süreçte 160 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ya da yaralandı. Ölenlerin çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Ayrıca 14 bini aşkın kişi kaybolmuş durumda.
21 Kasım’da Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’de Filistin halkına karşı savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardı.
İsrail, onlarca yıldır Filistin, Suriye ve Lübnan topraklarını işgal altında tutmakta, bu bölgelerden çekilmeyi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını reddetmektedir.
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
21.04.2025 Üsküdar

الأسير المحرر المبعد إلى مصر نائل البرغوثي لراديو علم:
• الأسرى المبعدون يعيشون أوضاعاً غير مستقرة.
• عدد من الأسرى استقروا في ماليزيا، تركيا وقطر ومنهم من ينتظر موافقة الدولة المراد إبعادهم إليها.
• «المنفى له مرارة كما السجن».
• هناك ضغوط أمريكية على الدول العربية ترفض استقبال الأسرى الفلسطينيين المبعدين.
• «الشعب المصري كله عائلتي».
• نعيش في مساحة واسعة داخل الفندق وهناك من يخرج بتصريح لخارجه.
• يسمح لنا بالخروج من الفندق وفي بعض الأحيان ضمن مرافقة أمنية.
• «الفصيل الوحيد الذي يتابع بالأسرى هو حـمـاس».
• كان هناك زيارات تحويلة من السلطة الفلسطينية، وفي رمضان تم استضافة أسرى فصل معين واستثناء الآخرين، وهذا غير مقبول.
• أواصل مع عائلتي عن طريق وسائل التواصل الاجتماعي.
• مُنعت من السفر.
• خطتي المستقبلية الكتابة عن تجربة الأسر في القضية الفلسطينية.
أقدم أسير في العالم:👇
https://www.aa.com.tr/ar/الدول-العربية/أقدم-أسير-بالعالم-نائل-البرغوثي-حر-بعد-4-عقود-بسجون-إسرائيل-بروفايل/3494808