İSTİŞARE’NİN SONUCU İSTİŞARE EDEN LİDERİ BAĞLAR MI?

Ömer Dinçer Beyin beyan ettiği bu görüşü dikkate alarak,👇

İstişarenin sonucu, istişare eden lideri bağlar mı, bağlamaz mı? konusunu müzakere gündemine almayı faydalı gördüm.

Hassas ve itina gösterilmesi gereken bu konu, Mekke Ümmül Kura Üniversitesinin seçkin alimleri ile 1985 yılında merhum N.Erbakan Hoca’nın istişare ettiği konulardan biriydi.

Toplantıya katılanlar arasında, merhum Abdülmecid Zindani, M.Ali Sabuni, Muhammed Kutup, Ali Creyşe, Mekke Davet Fak. Dekanı Abdülaziz Bey, Riyad Cenzerli ve Lütfi Doğan Hocalar hatırlayabildiklerim arasındadır. İsimlerini hatırlayabildiğim ilim ehli bu insanlardan hayatta olduğunu bildiğim Suriye vatandaşı Riyad Cenzerli hoca, şimdi 80 yaşına yakın ve halen Konya’da ikamet etmekte olup yazışma ve istişarelerimizi sürdüğümüz hocalarımızdandır.

Müh. Nazım Karaman ağabeyin Mekke’deki evinde yapılan bu istişare toplantısında bulunmuş bir eğitimci olarak, istişarenin sonucunun, istişare eden lideri bağlayacağını ifade etmemiz, çok doğru ve isabetli bir görüş olduğunu söyleyemem. Nitekim konu bütün boyutları ile, bu toplantıda enine boyuna tartışılmış ve müzakere edilmiştir. Ayrıntılara girmeden sonucu yazmamız gerekirse, Vacip olan istişare etmektir; istişarenin sonucuna bağlı kalmak değildir; görüşünün sahabe arasında muteber bir görüş olduğununun inkar edilemeyeceği, aksi halde liderlik vasfı ve sorumluluğunun önemli ölçüde ehemmiyetini kaybetmiş olacağı görüşünün daha isabetli olduğunu söyleyebilirim.

Bu durumu bariz ve müşahhas bir misal ile şöyle gündeme getirdiler:
Hz.Ebu Bekir, Halife seçildikten sonra, sefer için hazırlanmış olan Üsame b. Zeyd komutasındaki ordunun, sefere çıkması mı, yoksa geri bırakılıp Medine’de güvenliği sağlaması mı öncelenmeli hususunda sahabenin ileri gelenleri ile istişare etmiş; kahir ekseriyetin, ordunun seferini erteleyerek Medine’de kalması istikametinde görüş beyan etmesine rağmen, Hz Ebubekir ittifaka yakın çoğunluğun, kahir ekseriyetin görüşüne uymamış; aksi görüşü uygulamış ve orduyu sefere göndermiştir.

Hiç bir sahabe veya onlardan sonra gelen hiç bir alim böyle bir uygulamanın hata olduğunu söylememiş olması bu konuda ümmetin icması olduğunu gösterir. Aksi görüşlerin ittifak edilebilecek görüşler olmadığını söylemek mümkündür.

Aynı toplantıda görüşülen hususlardan bir diğeri de Demokratik usülü benimseyip bu usül ile mücadele etmenin meşru olup olmadığı konusuydu. Konunun önemini ve tafsilâtını dikkate alarak bu konuyu başka bir yazıda ele almaya çalışacağım inş.

Mekke’de 1985 Yılında Yapılan Mezkür Toplantıdan Bir Kesit


21/07/2024 OF
Ahmet Ziya İbrahimoğlu

Konu hakkında daha fazla Fıkhi bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki Arapça ve Türkçe yazıları okuyabilirler.
الشوري ملزمة لأمير الجماعة في أمور دون أمور؟👇

https://www.islamweb.net/amp/ar/fatwa/2153/
وجوب الشوري علي الإمام وما الذي يجب عليه بعد الإستشارة 👇

https://www.islamweb.net/amp/ar/fatwa/150315

İstişare Sonucu Bağlayıcı mı?👇

https://sorularlaislamiyet.com/idarecinin-istisare-kararina-uymasi-gerekli-midir

İstişare ve Hükmü: 👇
https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/istisare-1?amp

İstişare Örnekleri 👇
https://www.diyanethaber.com.tr/hz-peygamberin-hayatindan-istisare-ornekleri/amp