Hindistan – Pakistan Çatışmasının Sebepleri
Halid Abdülmelik Es’ad el-Ağberî
Hindistan ile Pakistan Arasındaki Mevcut Çatışmanın Sebepleri
Pakistan, caydırıcı silah gücüyle güçlü bir ülkedir; ancak ekonomik bakımdan Hindistan’la kıyaslandığında bir miktar zayıftır. Hindistan ile Pakistan arasında patlak veren bu çatışmanın ve Türkiye’nin Pakistan’la kurduğu ittifakın ardındaki sır şudur: Pakistan, dünyadaki dördüncü en büyük petrol sahasını keşfetmiştir. Batılı şirketler uzun süre bu sahada sondaj yapmayı reddetmiş, çeşitli bahanelerle işi oyalamışlardır. Yaklaşık üç yıl önce Türkiye, Pakistan topraklarında petrol arama faaliyetlerine başlamış ve neticede bu muazzam keşif gerçekleşmiştir. Bu, işin bir yönüdür.
Pakistan’da bu denli büyük miktarlarda petrolün keşfedilmesi, Batı ülkelerini, İsrail’i ve Hindistan’ı âdeta çileden çıkarmıştır. Zira bu gelişme, Pakistan’ı yalnızca nükleer silahlara sahip bir İslâm ülkesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda gelişen bir ekonomiye sahip güçlü bir devlet hâline getirecektir. Bu ise mevcut gücüne güç katacaktır.
İşte bu, Batılı ülkeler ve bilhassa İsrail için endişe ve korkuya yol açmıştır.
Bir başka açıdan bakıldığında ise, bu bölgedeki çatışmanın körüklenmesi, Çin’i de zayıflatmayı hedeflemektedir. Zira Çin, Pakistan’la güçlü bir ittifaka sahiptir ve İpek Yolu projesini, Hint Okyanusu’na açılan Pakistan’daki Gvadr Limanı’na kadar uzatmaktadır.
Pakistan, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Pakistan’ın nükleer şemsiyesi altında olduğunu duyurmuştur. Bu açıklama, Batılı devletleri ve özellikle İsrail’i provoke etmiştir. Zira Pakistan’ın bu beyanı, İsrail’in ileride Türkiye’yi nükleer silahlarla tehdit etmesi durumunda, Pakistan’ın aynıyla mukabele edeceği ve Türkiye adına karşılık vereceği anlamına gelmektedir.
Öte yandan, Türkiye de Pakistan’a insansız hava araçları ve gelişmiş silahlar temin etmiştir. Bütün bu gelişmeler, Batı’yı, İsrail’i ve Hindistan’ı derinden sarsmış ve çileden çıkarmıştır. Bu yüzden yabancı istihbarat servisleri, Hindistan ile Pakistan arasında bir fitne çıkarmak ve çatışma zemini oluşturmak maksadıyla Keşmir’de bir olay tertiplemişlerdir.
Fakat Pakistan’ın sahip olduğu güçlü ittifaklar ve ileri teknolojili silahlar karşısında şaşkına dönmüşlerdir.
Öte yandan Çin, Hindistan’la geçmişten gelen sınır anlaşmazlığı sebebiyle, ordusunu Hindistan sınırına sevk etmiştir. Bu da Hindistan’ı zor durumda bırakmakta ve olası bir Pakistan saldırısından önce iki kez düşünmeye zorlamaktadır.
Yine Bangladeş, Hindistan’ın işgalinde bulunan ve kendine ait olduğunu iddia ettiği üç vilayeti kurtarma bahanesiyle, Hindistan sınırına asker yığmıştır.
Tüm bu gelişmeler aynı anda cereyan etmektedir.
Belki de Amerika, Yemen’deki askerî faaliyetlerini bu yeni çatışmaya yoğunlaşmak maksadıyla durdurmuştur. Güneydoğu Asya’da Hindistan ile Pakistan arasında patlak verecek olası bir çatışma karşısında hazırlıklı olmayı hedeflemektedir.
Bütün bunlar Hindistan’ı şaşkına çevirmiş ve Batı ile İsrail’e açık bir mesaj vermiştir: Pakistan yalnız değildir. Bu sebeple Batı’nın hesaplarını yeniden gözden geçirmesi ve saatini yeniden ayarlaması gerekmektedir.
Belki de Kuzey Kore harekete geçecektir. Zira Kuzey Kore, Çin’in bir uzvu mesabesindedir. Çin lüzum gördüğünde, ona hareket emri verecektir. Nitekim şimdiden böyle bir harekete hazırlandığına dair işaretler vermeye başlamıştır. Bu çatışmadan uzak durmadığını ima etmektedir.
Eğer bu yangını kavmin aklı selim sahipleri söndürmezse, onun yakıtı cesetler ve başlar olacaktır.
İşte dünya savaşları böyle başlar.
Allah’tan selâmet dileriz.
Zira kuvvet, hem hakikati dikte eder hem de onu muhafaza eder.
İşte bu, dünyanın dengesini sağlayan karşılıklı itiş kanunudur.
Her yerde ve aynı anda çatışmaların alevlendirilmesi…
Bu, adeta bir parmak ısırma oyunudur.
Artık dünyayı zorbalık, şuursuzluk ve pervasızlık idare etmektedir.
Çal bakalım, ey müzik!
Halid Abdülmelik Es’ad el-Ağberî
8 Mayıs 2025
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
12.05.2025 OF
✍️ خالد عبدالملك أسعد الأغبري
اسباب الصراع الحالي بين الهند وباكستان ..
باكستان قوية بأسلحتها الردعية, ولكنها ضعيفة نوعا ما في الإقتصاد مقارنة بالهند.
وسر تفجير الصراع بين الهند وباكستان, وتحالف تركيا مع باكستان , إن باكستان أكتشفت رابع أضخم حقل نفطي في العالم, وكانت الشركات الغربية ترفض التنقيب, وتتلكأ بأعذار واهية , ومنذ ثلاث سنوات تقريبا قامت تركيا بالتنقيب عن النفط, في الأراضي الباكستانية, حتى تم هذا الإكتشاف الضخم, هذا من ناحية.
طبعا اكتشاف النفط في باكستان بهذه الكميات الكبيرة, جنن بالدول الغربية واسرائيل , والهند, لأن ذلك سيجعل من باكستان دولة اسلامية نووية قوية بإقتصاد مزدهر, وسوف يزيدها قوة الى قوة.
وهذا سبب الذعر للدول الغربية واسىرائيل.
ومن ناحية أخرى فإن تفجير الصراع في هذه المنطقة, يهدف أيضا الى إضعاف الصين, التي ترتبط بتحالف قوي مع باكستان, وتمد طريق الحرير الى ميناء,ليجادر في باكستان الذي يطل على المحيط الهندي.
كما إن باكستان أعلنت قبل شهر تقريبا إن تركيا تقع تحت المظلة النووية الباكستانية, وهذا بدوره استفز الدول الغربية واسرائيل على وجه الخصوص , وكان هذا التصريح الباكستاني بأن تركيا تحت المظلة النووية الباكستانية بمثابة ردع إذا حاولت اسرائيل مستقبلا في تهديد تركيا بالسلاح النووي, فإن باكستان في هذه الحالة سوف ترد بالمثل نيابة عن تركيا.
كما إن تركيا قامت بتزويد باكستان بالطيران المسير, وبأسلحة أخرى متطورة.
كل ذلك جنن بالغرب واسرائيل والهند, ولهذا قامت المخابرات الأجنبية بتدبير حادثة كشمير لايقاع فتنة وصدام بين الهند وباكستان, ولخلق أسباب هذا الصدام.
ولكنهم صدموا حينما راوا التحالفات القوية مع باكستان والأسلحة المتطورة ..
كما إن الصين حشدت جيشها على الحدود مع الهند, لأن هناك يوجد نزاع سابق بين الصين والهند, وكل ذلك لإرباك الهند وإضعافها, حتى تفكر مرتين بالعواقب, قبل أي هجوم واسع على باكستان.
وكذلك بنجلاديش التي قامت بحشد جيشها على الحدود الهندية بحجة تحرير ثلاث ولايات تابعة لها تستولي عليها الهند.
كل ذلك تزامن في وقت واحد.
وربما أمريكا أوقفت عملياتها في اليمن, لكي تتفرغ لهذا الصراع الواقع في جنوب شرق آسيا بين الهند وباكستان, وتحسبا منها لأي تطور ..
كل ذلك أربك الهند, وأوصل رسائل للغربيين واسرائيل بأن باكستان لاتقف وحدها, وعليهم اعادة الحسابات, وضبط ايقاع الساعة.
وربما تتحرك كوريا الشمالية, وكوريا هي إحدى أذرع الصين, فإذا أوعزت لها الصين عند اللزوم, سوف تتحرك , وهي قد بدأت من الآن توعز أو تعطي إيحاء بأنها سوف تتحرك, وبأنها ليست بعيدة عن الصراع.
فإن لم يطفها عقلاء قوم
يكون وقودها جثث وهام ..
والحروب العالمية هكذا تبدأ.
ونسأل الله السلامة.
والقوة تفرض الواقع وتحميه.
وهذه هي قوانين التدافع.
تفجير الصراعات في كل مكان, وفي وقت واحد.
إنها لعبة عض الأنامل.
وبات العالم يحكموه البلاطجة والنزقين والروفلات ..
ودقي يامزيكا.
خالد عبد الملك أسعد الأغبري .
8 مايو 2025 م .