Allah İçin Vermek, Kârı Çok Yüksek Olan Bir Ticarettir.

Çok Kârlı Bir Ticaret Kapısı Daha

Gazze, Han Yunusda Dr. Cemil Ebu Bilal Bey İtfaye ekibinin Batarya arayışına devam ettiğini, şu ana kadar sadece 1 adet bulma imkanları olduğunu, arayışlarını diğer illere de yayıp devam edeceğini bildirdi.

Yarın kız ve erkek yetim hafızları toplayıp imtihan ederek ödüllendireceklerini bildirdi. Geçen sefer ödüle layık 20 yetim Hafız seçtiklerini yarın yapılacakları seçimde de bu sayıya yeni isimler ekleyeceklerini bildirince, kendisine dereceye giren bu yetim hafızların her birine bizim adımıza 50 şar $ vermesini rica ettim; kabül etti. Video çekip bize gönderecek. Takriben 35-40 hafıza ikram edilecek meblağa ortak olmak isteyenler için hayır ortaklığı hisse alma kapısı açık.

Gazze’nin terörist saldırıları ve açlık ortamında hafız olmayı başaran bu yetimlerin her birini evladımız kabül ediyor; tebrik ediyoruz.

Bu kârlı ticaret fırsatlarını değerlendirmeyi nasip eden Rabbimize nihayetsiz şükürler olsun.

GÖZ YAŞARTAN SAHNELER

1- İki yıla yakın bir zamandan beri ücretli mesai arkadaşım gibi koşturduğum, ölüm riskini göze alarak isteklerimizi yerine getiren, Gazze’deki aziz kardeşim Ebu Yahya’ya: “İtfaye araçlarının Batarya ücreti hazır, takas imkanı ayarla göndereyim; senin yanında dursun; gerekince Dr. Cemil veya İtfaye müdürüne hemen teslim edersin;” dedim. Cevaben: “Yok gönderme üstadım; ben her an ölümle karşı karşıyayım; sizde dursun; siz güvendesiniz; Bataryalar satın alındığında sağ isem, ben senden isterim;” dedi.
2- Han Yunus’daki Hafız ve hafizeler için Dr. Cemil Bey’e sen uygun gördüğün miktarı belirle biz onların hepsine Hediye gönderelim; dedim. 100 Şekil (27 $) çok olur mu? dedi. Şaşırdım; Çok olmaz, az olur dedim. 200 şekil 54 $ olmalı dedim. Böylece size duyurdum.

Bir kardeşimiz bana şöyle yazdı: “Hocam hem Gazze’li, hem hafız hem de yetim, 50 $ ayıp olur; sadece ben 20 Hafız için 2000 $ gönderiyorum; siz bu rakamı yükseltin, dedi. Kişibaşı Rakamı 400 şekil (108 $) yaptık. Dr. Cemil Beyin sesli mesajı beni de göz yaşlarına hakim olamaz kıldı.
4 kardeşimiz bu rakamı da karşıladı. Şimdi hediye verilecek hafız ve yetim sayısını 40’a çıkardık. Yarış devam ediyor.

Bir arkadaş: Vallahi hayatımda bu kadar huzur duyarak bağış yaptığım başka bir hayrım olmadı; dedi. Başka bir kardeşimiz de: Hem Gazze’li hem hafız hem de yetim. Ne olur müsaade edin hepsini ben ödeyeyim; deyince söyleyecek söz bulamadım.
3- Gazze’de Ummu Muaz isimli eğitimci bir hanım kızımla yazışırken, elektrik yokluğu sebebi ile kendisi ve arkadaşları için güneş enerjisi ile çalışan bir şarj cihazına ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Kendileri için böyle bir cihaz aldıralım istedik; çok pahalı olduğunu öğrenince “Burada onca insan açlıktan ölürken ben böyle pahalı bir cihaz isteyemem” dedi. Kendim araştırayım basit bişey istiyorum. Sadece gece görmemi ve telefon şarj etmemi sağlayacak bir batarya olsa yeter; çamaşır makinesi ve buzdolabı çalıştırma ihtiyacım yok dedi.
Oysa Ümmü Muazın Gazze’nin içinde ve dışında bir sürü talebesi olup bu ihtiyacı zaruri idi. Telefon ekranından kendi çevresine ve tüm dünyaya dersler veriyordu. Ne mutlu harcamalarını gözden geçirip Gazze’deki kardeşlerine pay ayıranlara.

Ahmet Ziya İbrahimoğlu
03.05.2025 OF

التجارة الرابحة مع الله: عطاءٌ لا يخيب أبداً

بابٌ آخر من أبواب التجارة الرابحة

أفاد الدكتور جميل أبو بلال في خان يونس أنّ فريق الإطفاء لا يزال يواصل بحثه عن البطاريات، وأنّه لم يتمكّن حتى الآن سوى من العثور على بطارية واحدة فقط، وأنهم سيواصلون البحث في محافظات أخرى. كما ذكر أنّهم سيجمعون غداً حفظة القرآن الأيتام من الذكور والإناث، ليقوموا بامتحانهم ومكافأتهم. ولما أخبرني أنهم اختاروا في المرة السابقة عشرين حافظاً يتيماً استحقّوا الجائزة، وأنهم سيضيفون أسماءً جديدة إلى هذه القائمة غداً، طلبتُ منه أن يقدّم لكلّ من هؤلاء الحفظة اليتامى الناجحين خمسين دولاراً باسمنا، فوافق مشكوراً، وسيرسل لنا تسجيلاً مصوّراً بذلك.
باب المساهمة في هذا الخير لا يزال مفتوحاً لمن أراد أن يشارك في ثواب هذه المكرمة التي ستُقدَّم لحوالي ٣٥ إلى ٤٠ حافظاً.

نعدّ كلّ واحد من هؤلاء الأيتام الذين حفظوا كتاب الله في ظلّ الإرهاب والجوع في غزة بمثابة ولدٍ لنا، ونهنّئهم من أعماق قلوبنا.

الحمد لله رب العالمين الذي وفّقنا لنيل شرف هذه التجارة الرابحة.

مشاهد تُبكي العيون:
1. أخي العزيز في غزة، أبو يحيى، الذي عمل معي طيلة قرابة عامين كأنه زميلي بأجر، يلبّي طلباتنا معرضاً نفسه للموت في كل لحظة، قلت له: “ثمن بطاريات سيارات الإطفاء جاهز، إن استطعتَ أن تجد وسيلة للمبادلة فأرسلها، لتكون عندك، فإذا اقتضى الأمر سلّمها فوراً للدكتور جميل أو لمدير الإطفاء.”
فأجابني: “لا، لا ترسلها يا أستاذي، فأنا في كل لحظة مهدّد بالموت، فلتبقَ عندكم، أنتم في أمان. وإذا اشترينا البطاريات وكنتُ على قيد الحياة، فسأطلبها منك.”
2. قلتُ للدكتور جميل في خان يونس: “حدّد أنت المبلغ المناسب ونحن سنرسل هدية لكلّ الحفظة والحافظات.”
قال: “هل يكون مئة شيكل (٢٧ دولاراً) كثيراً؟”
فدهشت وقلت: “بل هو قليل، ليس كثيراً.”
فقلت له: “بل ليكن المبلغ ٢٠٠ شيكل (٥٤ دولاراً).”
وبهذا أبلغتكم.
كتب لي أحد الإخوة قائلاً: “شيخنا، هذا حافظ من غزة، ويتيم كذلك، أترى أن ٥٠ دولاراً تكفي؟ أنا وحدي أرسل ٢٠٠٠ دولار لعشرين حافظاً، ارفعوا المبلغ رجاء.”
فرفعنا المبلغ إلى ٤٠٠ شيكل (١٠٨ دولارات) لكلّ حافظ.
وكانت رسالة صوتية من الدكتور جميل قد جعلتني أعجز عن كبح دموعي.
وقد تكفّل أربعة إخوة بتغطية هذا المبلغ، فرفعنا عدد الحفظة والأيتام الذين سيحصلون على الهدية إلى أربعين، وما زال السباق مستمراً.

قال أحدهم: “والله، ما تبرّعت في حياتي بصدقة أشعرتني بهذا القدر من الطمأنينة.”
وقال آخر: “هم من غزة، وهم حُفّاظ ويتامى، بالله عليكم دعوني أتكفّل بجميعهم.”
فلم أجد ما أقوله.
3. أثناء مراسلتي مع إحدى بناتي التربويات في غزة، وهي المعلمة أم معاذ، أخبرتني أنه بسبب انقطاع الكهرباء بحاجة إلى جهاز شحن يعمل بالطاقة الشمسية لها ولصديقاتها.
أردنا أن نشتري لها هذا الجهاز، لكنها قالت حين علمت بسعره المرتفع: “كيف أطلب جهازاً كهذا وهناك من يموتون جوعاً؟”
وأضافت: “سأبحث بنفسي، لا أريد شيئاً معقّداً، يكفيني بطارية تضيء لي ليلاً وتشحن هاتفي. لا أحتاج غسالة ولا ثلاجة.”
مع أن أم معاذ لها طالبات كثيرات داخل غزة وخارجها، وكانت الحاجة لهذا الجهاز ضرورة لها، إذ كانت تُلقي دروسها من خلال شاشة الهاتف إلى من حولها وإلى العالم كله.
فطوبى لمن راجع نفقاته واقتطع نصيباً لإخوانه في غزة.

أحمد ضياء إبراهيم أوغلو
٣ مايو ٢٠٢٥ – أوف